Biorę szpinak i zdrowe warzywo z puszki. W 15 minut mam pożywne i obłędnie smaczne danie z patelni

Dodano:
Szpinak z ciecierzycą Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
To proste danie nie ma grama mięsa, a syci i smakuje nieziemsko. Dla mnie często jest szybkim obiadem, ale może być również kolacją na ciepło. Wystarczą dwa składniki: szpinak i ciecierzyca z puszki.

Uwielbiam szykować to danie, bo już sam zapach smażonego czosnku i słodkiej papryki sprawia, że chcesz zacząć jeść jak najszybciej. I to jest w tym najlepsze: już po kwadransie możesz ze smakiem zajadać aromatyczny szpinak z cieciorką. To danie bardzo uniwersalne: sama zajadam je solo lub z chrupiącą bagietką czy grzanką, ale można je też serwować do mięs czy np. pieczonych ziemniaków. Duszony szpinak z ciecierzycą to danie inspirowane kuchnią hiszpańską: tam jest serwowane jako tapas, czyli jedna z kultowych hiszpańskich przystawek.

Jak zrobić szpinak z ciecierzycą?

W przepisie podaję proporcje na cztery bardzo solidne porcje. Aby je uszykować, trzeba mieć dużą patelnię lub wykorzystać duży, szeroki rondel (to głównie za sprawą szpinaku, który początkowo ma dużą objętość). Oczywiście możesz ugotować szpinak z ciecierzycą z połowy składników.

Proporcje oliwy i wody są orientacyjne: danie nie powinno być zbyt suche, jeśli widzisz, że płynu jest za mało, możesz dodać nieco więcej oliwy lub nieco więcej wody. Jeśli jesteś fanem pikantnych smaków, dodaj do smażenia także ostrą paprykę (w ilości według uznania). Można też zwiększyć ilość czosnku.

Przepis: Szpinak z ciecierzycą

Pyszne i sycące danie z patelni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
725 w każdej porcji

Składniki

  • 3 puszki cieciorki
  • 250 g szpinaku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCzosnek obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko, dodaj paprykę i wymieszaj.
  2. Robienie daniaDodaj szpinak, wymieszaj i wlej wodę. Gotuj ok. 3-5 minut, dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą do smaku.

Inne pomysły na szpinak z ciecierzycą

Szpinak z ciecierzycą to danie, które moim zdaniem nie potrzebuje już żadnych dodatków: jest idealne samo w sobie. W Hiszpanii dodaje się do niego często także rozgrzewający kumin i zakwasza całość odrobiną soku z cytryny lub octem jabłkowym. Warto więc eksperymentować i szukać swojej idealnej wersji.

Zadeklarowani mięsożercy mogą dodać tu odrobinę dobrej, wędzonej szynki czy boczku: pokrojoną w drobną kostkę wędlinę należy przesmażyć na początku, a dopiero potem dodać czosnek, paprykę i pozostałe składniki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...